Agfa lanceert Avatar V-ZH, de eerste violette, chemievrije drukplaat zonder voorverwarming

Elf jaar na de wereldwijde lancering van de eerste chemievrije violette CtP-drukplaat voor kranten, lanceert Agfa Graphics nu Avatar V-ZH, een drukplaat die niet voorverwarmd hoeft te worden. Deze drukplaat markeert de volgende mijlpaal op het gebied van economische en ecologische productie van drukplaten.

Op basis van de succesvolle ervaring van haar klanten met deze violette, chemievrije drukplaten, ontwikkelde Agfa een nieuwe drukplaattechnologie. Deze innovatieve technologie beantwoordt aan de vraag van krantendrukkers om productieprocessen meer te stroomlijnen en het onderhoud van machines te verminderen.

De printplaat Avatar V-ZH heeft geen voorwarmingsgroep nodig, waardoor de kapitaaluitgaven en het energieverbruik verminderen en ruimte bespaard wordt. Bovendien zorgen de afname van de opstarttijd en het afval tijdens de voorbereiding in combinatie met meer stabiliteit en lineariteit gedurende het hele drukproces, voor een verbeterde dagelijkse productie.

De Avatar V-ZH heeft een zeer hoog beeldcontrast na de reiniging, waardoor een visuele beeldinspectie mogelijk is om beeldvermengingen op de pers te vermijden. Andere eigenschappen die deze drukplaat voor krantendrukkers ideaal maken, zijn de compatibiliteit met daglicht, hoge krasbestendigheid en voortreffelijke robuustheid tijdens het drukken. Denk hierbij aan looplengte, puntvergroting en opstart van de drukpers. De drukplaat is flexibel; deze kan zowel met traditionele inkt als met UV-inkt worden gebruikt, voor semi-commerciële of speciale toepassingen.

De Avatar Z-VH is geschikt voor Arkitex Sublima-screening van hoogwaardige kwaliteit. Wanneer deze in combinatie met Arkitex OptiInk-software wordt gebruikt, resulteert dit in minder verbruik van inkt, betere kleurgetrouwheid en kortere voorbereidingstijden waarbij minder papier wordt verspild.

Rainer Kirschke, marktmanager kranten bij Agfa Graphics: “Violette lasertechnologie is de technologie bij uitstek in de krantenmarkt. Wij hebben wereldwijd klanten die onze violette, chemievrije drukplaten al meer dan een decennium gebruiken. Tijdens de ontwikkeling van Avatar V-ZH hebben we aandachtig naar hun opmerkingen geluisterd, en hebben we alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk economische en ecologische voordelen voor hun productie te realiseren.”

De Avatar V-ZH werkt met alle violette CtP-groepen die momenteel bij krantendrukkers over de hele wereld in gebruik zijn. Tijdens de blootstelling start de violette laserdiode de polymerisatie van de beeldzone. Vervolgens wordt de drukplaat met een speciale gom in de reinigingsgroep gegomd. Op die manier worden de zachte, niet-blootgestelde zones zonder beeld op een gemakkelijke, nette manier verwijderd. Een ledstaaf in de buurt van de droogsectie zorgt voor de uiteindelijke droging van de plaat.

 

 

Attiro ZH – geavanceerde reinigingsgroep voor drukplaten

De chemievrije drukplaten Avatar V-ZH vormen een zeer aantrekkelijke oplossing in combinatie met ’s werelds snelste CtP-beeldgroep, Advantage N en de nieuwe hoge snelheids-reinigingsgroep, Attiro ZH. Deze laatste is gebaseerd op een baanbrekende cascadetechnologie, die zorgt voor een ongekende productiviteit en duurzaamheid.

De Attiro ZH onderscheidt zich door minimaal verbruik van gom en een maximaal reinigingseffect. De lange levensduur van het bad garandeert minder onderhoud, terwijl het reinigen gemakkelijk en snel plaatsvindt. Een volledig plat transport van de drukplaat betekent dat er geen platen tussen de rollen worden geplooid.

De bestaande reinigingsgroepen van Agfa kunnen gemakkelijk worden geüpgraded naar de versie waar geen voorverwarming voor nodig is.

Rainer Kirschke besluit: “Agfa investeert aanzienlijk in nieuwe producten voor de krantenmarkt, omdat we in de toekomst van gedrukt nieuws geloven. Kranten gaan een zeer moeilijk decennium tegemoet, waar alle mogelijke kostenbesparingen en het stroomlijnen van de processen van cruciaal belang is. Onze ECO³-portfolio combineert software, hardware en support, die elk deel van de productie van een krant dekken, van de fijnstelling van de beelden tot het drukken. Op die manier kunnen kranten hun activiteiten versnellen en stroomlijnen, en zo een ‘just-in-time’ workflow tot stand brengen.”

De voorbije maanden bewees de Avatar V-ZH zijn stabiliteit en robuustheid tijdens een proefperiode met uitdagende drukomstandigheden in omgevingen waar kranten daadwerkelijk worden geproduceerd. De eerste gebruikers rapporteerden tot 60% energiebesparing in vergelijking met processors en COU’s die met voorverwarming werken. De drukplaat wordt tijdens de IFRA World Publishing Expo 2018 in oktober aan het globale publiek voorgesteld en is vanaf het begin van het vierde kwartaal van 2018 wereldwijd beschikbaar.

 

Bezoek Agfa Graphics op de WPE (Berlijn, Duitsland, 9-11 oktober) in Hall 21a, stand F02.

Berichttags

Like of deel op Social Media

  •  
  •  
  •  
  •