Tutorial: Google Sheets gebruiken voor je vertalingen

Tegenwoordig heeft iedereen wel een Google account waarmee je toegang krijgt tot een set gratis apps. Een van die apps is Google Sheets wat een gratis en goed alternatief is voor Microsoft Excel.

In dee tutorial gaan we Google Sheets gebruiken voor het maken van je vertalingen.

 

Maak een nieuw Sheets bestand aan en zet in kolom 1 de bron-taal (waarvanuit je woord vertaald wilt hebben), in kolom 2 de taal waarnaar je het vertaald wilt hebben enzovoorts.

 

Google Sheets vertalingen

 

In de rij onder de bron-taal typ je het woord of zin die je wilt vertalen.

 

Google Sheets vertalingen

 

Nu moet je de formule gebruiken die de vertaling online gaat ophalen. Voor een goede werking is dus wel een internetverbinding vereist!

Voor deze formule is het ook van belang dat je de tweeletterige ISO landcode weet van het bron-land, maar ook het land waarnaar je wilt vertalen. Mocht je die niet weten, kun je deze Wikipedia-pagina raadplegen waar ze allemaal vermeld staan: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ISO_3166_country_codes

Voor de Franse vertaling gebruiken we de volgende code: =googletranslate(A2, “nl”, “fr”)

A2 staat hierin voor de cel met het bron-woord, “nl” staat voor de bron-taal en “fr” voor de taal waarnaar vertaald dient te worden.

 

Google Sheets vertalingen

 

Voor Spaans zou dat dan =googletranslate(A2, “nl”, “es”) en voor Russisch =googletranslate(A2, “nl”, “ru”) worden.

 

Raadpleeg onderstaande video voor meer tips hoe je deze formules gemakkelijk en snel kunt toepassen op meerdere cellen tegelijk of gewoon om het hele proces eens live te zien. Commentaar of vragen kun je in de reacties achterlaten.

 

Berichttags

Like of deel op Social Media

  •  
  •  
  •  
  •  

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.