Wetenschappers hebben de oudste kleur ter wereld ontdekt. Het is felroze!

De kleur van kauwgom, flamingo’s en suikerspin – felroze – is ’s werelds oudste kleur, volgens een recente studie.

Onderzoekers ontdekten de oude roze pigmenten in rotsen van 1,1 miljard jaar oud diep onder de Sahara in het Taoudeni-bekken van Mauritanië, West-Afrika, waardoor ze de oudste kleuren in het geologische record zijn.

Volgens Dr. Nur Gueneli, die de pigmenten ontdekte als onderdeel van haar promotieonderzoek aan de Australische Nationale Universiteit, zijn de felroze kleuren meer dan 500 miljoen jaar ouder dan de volgende oudste bekende pigmenten en werden ze geproduceerd door oude oceaanorganismen.

 

 

“De felroze pigmenten zijn de moleculaire fossielen van chlorofyl die werden geproduceerd door oude fotosynthetische organismen die een oude oceaan bewoonden die allang verdwenen is,” verklaarde Dr. Gueneli in een persbericht. Om de pigmenten te ontdekken, verpletterden onderzoekers miljoenen-jaar-oude rotsen in poeder en achterhaalden en analyseerden de moleculen van de oude organismen erin. Wanneer verdund, lijken de oude pigmenten felroze. Maar als ze geconcentreerd zijn, kunnen de fossielen variëren van bloedrood tot donkerpaars, zei ze.

Implicaties voor het oude leven

De oudste kleur op aarde was niet de enige ontdekking die uit de schalie kwam die diep onder de Sahara te vinden was. Het team van onderzoekers uit Australië, Japan en de VS was ook in staat om de pigmenten te gebruiken om te bevestigen dat oude mariene ecosystemen werden gedomineerd door kleine cyanobacteriën, een soort bacteriën die via fotosynthese energie verkrijgen. De ontdekking, gepubliceerd in een nieuwe studie, vertelt ons meer over de evolutie van oude dieren.

“De precieze analyse van de oude pigmenten bevestigde dat kleine cyanobacteriën de basis van de voedselketen in de oceanen een miljard jaar geleden domineerden, wat verklaart waarom dieren destijds niet bestonden,” verklaarde Dr. Gueneli in de persmededeling.
Volgens senior hoofdonderzoeker Dr. Jochen Brocks, universitair hoofddocent bij ANU, beperkte de beperkte aanvoer van grote voedseldeeltjes zoals algen in deze oude oceanen waarschijnlijk de opkomst van grote, actieve organismen.

“Algen, hoewel nog steeds microscopisch, zijn duizendmaal groter in volume dan cyanobacteriën en zijn een veel rijkere voedselbron”, zei Dr. Brocks in de release.

Cyanobacteriële oceanen begonnen ongeveer 650 miljoen jaar geleden te verdwijnen, zei Brock, en toen begonnen algen zich snel te verspreiden. Die algen zorgden voor de “uitbarsting van energie die nodig was voor de evolutie van complexe ecosystemen, waar grote dieren, inclusief mensen, konden gedijen op aarde”, zei hij.

 

Bron: CNN

Berichttags

Like of deel op Social Media

  •  
  •  
  •  
  •